Skoči na glavno vsebino

V soboto, 16. 9., smo imeli dan odprtih vrat šole, izvedli smo naravoslovni dan. Rdeča nit je bilo zdravje, tokrat smo se posvetili  gibanju.  Večino uvodne ure so učenci  preživeli z razredniki in se pogovorili o pomenu gibanja in s kakšnim namenom je naša prednostna naloga Razgibajmo telo in um za zdrav razum; del ure pa je bil namenjen gibanju.  Profesor športa, gospod Benjamin Teraš, nam je pokazal vaje, ki jih bomo izvajali vsakodnevno . Seveda nismo bili le pasivni opazovalci, ampak smo se tudi razgibali.

Po malici smo v kulturni dvorani, kjer so se nam že pridružili številni starši, prisluhnili poučnemu predavanju Gibanje in otrok. Izvedel ga je profesor športa – kineziolog, gospod Uroš Jelen. Poudaril je, da je gibanje srce življenja, da se moramo več  gibati, predvsem v naravi. Posvetiti se moramo osnovnemu funkcionalnemu gibanju: hoja naprej in nazaj s palicami ali brez njih, skakanje, plezanje, lazenje,… Dal nam je kar nekaj iztočnic v razmislek.  Od teorije pa k praksi.

V športni dvorani smo se ogreli s tekom (bosi, ker le tako sodelujejo vsi prsti), nato pa z različnimi zanimivimi vajami. Uživali smo vsi, pa ne le ob razgibavanju, temveč tudi v prijetnem športno-rekreativnem vzdušju. Dobro ogreti smo nadaljevali pod mentorstvom gospoda Sebastijana  Vodlana iz Plesnega kluba Lukec. Korak za korakom, gib za gibom smo usvajali plesno koreografijo. Odlično nam je šlo od nog in rok. Zaplesali smo na glasbo in si podelili še zaslužen aplavz. Gospod Vodlan je res odlično animiral vse v dvorani.

Nadaljevali smo z delom po skupinah, seveda gibalno obarvanim.  Učenci prvega triletja so bili še naprej plesno aktivni, ponovili ali pa usvojili so še pravila nekaterih starejših iger, kot so pismo, ristanc. Ob njih bodo uživali zunaj, na asfaltni površini pred vhodom v športno dvorano in komaj čakajo lepe jesenske dni, ko bodo ristanc odeli v barve. Učenci drugega triletja so se pomerili v namiznem tenisu in se razgibali s pomočjo obročev. Škoda, da nam vreme ni služilo, ker bi sicer s kolesi odšli na poligon in izvedli igre na prostem. Športna  dvorana pa je zaživela ob nogometu, odbojki, vajami na blazinah, lestvah,…  V vse dejavnosti so se vključili tudi starši in strokovni delavci.  Razgibali smo se, se družili v prijetnem vzdušju in tako koristno preživeli sobotno dopoldne.

Začetek opravljanja prednostne naloge je več kot uspel, zakaj torej ne bi tudi nadaljevanje?

Dostopnost