Skoči na glavno vsebino

Za večino učencev naše šole je bil torek, 3. oktobra, povsem drugačen od vseh ostalih torkov. Imeli smo kulturni dan, ki smo ga naslovili Kulturni mozaik. Zakaj kulturni mozaik? Kulturni zato, ker so učenci spoznavali dele bogate kulturne dediščine na Slovenskem in mozaik zato, ker je bil program zelo raznolik in vsak kamenček v mozaiku je pomemben.

Učenci 2. razredov so bili knjižni potepuhi, saj so se potepali po Valvasorjevi knjižnici. In ne samo to, zelo radi že berejo in o knjigah in junakih radi pripovedujejo.

Tretješolci so se sprehodili do Cvetličarne Irena v Brestanici. Spoznavali so bogastvo rož, kako jih gojimo, ob katerih priložnostih jih poklanjamo in še in še. Ker so izvedeli veliko o aranžmajih, bodo njihovi domovi gotovi dehteli; lahko bo to cvetje v vazi, ikebana, samo droben cvet, lončnica.

Pošta je zaposlila četrtošolce. Izvedeli so veliko o pošti nekoč in danes. Ugotovili so, da so razlike velike. Tudi pomen pošte se spreminja. Napisali so dopisnico in rešili učne liste. Morda bodo odslej večkrat segli po razglednici, voščilnici in razveseli svoje sorodnike, prijatelje, znance.

Učenci 6. razredov so se na začetku 4-urnega sprehoda skozi domači kraj, spraševali: Senovo – ali te poznam?  Marsikaj novega so izvedeli, osvežili znanje in najpomembnejše je dejstvo, da so se lahko prepričali, kako bogato zgodovino ima Senovo. Po reševanju učnih listov so lahko odgovorili: Senovo, sedaj te poznam odlično.

Sedmošolci so se ta torek postavili v vlogo arheologov, učenk in učencev v letu 1930 in še obiskali Jurčičevo deželo. Res veliko zanimivega in poučnega.

Ljubljano so raziskovali osmošolci. S pomočjo opisa poti in kompasa so odstirali zanimivosti našega glavnega mesta, začutili njegov utrip in se prepričal, da je Ljubljana mesto, vredno ogleda: Križanke, NUK, Zmajski most, Rotovž, Tromostovje in vse te kulturne ustanove, parki. Obiskali so še Narodno galerijo.

Po poteh kulturne dediščine so šli devetošolci. Grad Bogenšperk jih je popeljal v Valvasorjev čas, ki je bil velikan in obenem otrok baroka. Velikan zaradi dela Slava vojvodine Kranjske, ki je vsestranski popis naše dežele; otrok pa, ker je verjel v čarovnice. Pot jih je zanesla v Muzej novejše zgodovine in na Trubarjevo Rašco.

Dostopnost