Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 1. oktobra, smo imeli vsi učenci naše šole naravoslovni dan. Izvedli smo ga po pripravljenem programu in urniku. Učenci od 1. do 4. razreda so ustvarjali v učilnicah in bili pridni v šolskem sadovnjaku, kjer so pobirali jabolka. Tudi ostali učenci smo se jim pridružili in tako pobrali vsa jabolka. Pri malicah bomo imeli slasten kompot, jabolčni sok, veliko jabolk pa bomo seveda pojedli surovih, saj vemo, da so zelo zdrava.

Učenci od 5. do 9.  razreda smo se prvo uro zbrali v kulturni dvorani in naravoslovni dan pričeli z zanimivim in poučnim kvizom na temo zdravje. Predstavniki zdrave šole posameznih oddelkov so pokazali veliko znanja, 1. mesto sta si priborila predstavnika 8. a in 9. a-razreda. Po kvizu smo odšli peš do kmetije Radej v Šedem. Tam nam je gospod Blaž povedal, kako poteka delo v sadovnjakih. Bilo smo presenečeni nad podatkom, da toliko dela opravi tako malo ljudi. Dobili smo jabolka in krhlje. Zahvalili smo se gospodu Blažu in nato osmo- in devetošolci nadaljevali pot po Šedmu, skozi Dovško do šolskega sadovnjaka. Ker so bili ostali učenci pri delu zelo pridni, ga je za nas ostalo malo; smo pa zato naredili dolg pohod.

Ob učilnici na prostem v sadovnjaku imamo tudi krušno peč, iz katere je ta dan prijetno dišalo. Komaj smo čakali na pršjačo, ki so jo pripravili in pekli učenci s pomočjo mentoric. Bila je nadvse okusna. 

Naravoslovni dan je bil poučen, predvsem pa je bil to čas za zdravje: pohod, delo zunaj in zimska zaloga zdravih jabolk.

Eva Dobnik in Bor Šibila, novinarski krožek

Dostopnost