Skoči na glavno vsebino
  1. novembra 2019 – mineva 90 let od začetka pouka v naši šoli, začetek šolstva na Senovem pa sega v leto 1923. Leta 1929 so z gradnjo nove šole pohiteli, saj so bile razmere v stari šoli (baraka) nevzdržne. Pogumen in vztrajen borec za gradnjo šole je bil takratni senovski župan, Josip Škoberne – nanj in na njegovo pobudo za gradnjo šole spominja plošča ob glavnem vhodu šole. Takratni liberalni časopis Jutro med drugim piše, da je šola med najlepšimi in najmodernejšimi v Jugoslaviji .Danes praznuje častitljiv jubilej in za nas je še vedno najlepša. O pouku nekoč in danes, o projektih, o šolskih pravilih in še o marsičem zanimivem smo imeli delavnice v okviru kulturnega dne. Pripravili smo tudi sceno, kviz in kulturno prireditev. Ob zanimivih vsebinah sta hitro minili prvi dve uri, tretjo smo preživeli z razredniki; učenci razredne stopnje pa tudi prvi dve, ko so ustvarjali v literarnih, likovnih in drugih delavnicah. Naučili smo se šolsko in UNESCO himno, spregovorili o sporočilu znaka šole, EKO znaka in o vseh tistih aktivnostih, ki jih opravimo, da opravičimo dodelitve in potrditve zastav, ki plapolajo pred šolo.

Četrto šolsko uro smo se zbrali v kulturni dvorani in po pozdravnih besedah program začeli s šolsko himno. Zadonela je s petjem zbora, še močneje pa ob refrenu, ki smo ga peli vsi. Skozi program smo najprej osvežili nekaj zgodovinskih podatkov in razvojne korake življenja in dela šole. Med drugim smo omenili Zlato knjigo, ki smo je uvedli ob obeležbi 70-letnice šole in do  danes je v njej vpisanih 132 učenk in učencev. Poglobili smo vedenje o pomenu projektov in nazivov EKO, ZDRAVA, UNESCO in KULTURNA šola. Osvetlili smo sporočilo znaka šole – podobo in barve, ki odlikujejo senovskega šolarja. Tudi EKO znak sedaj odlično poznamo. Razgibali smo se ob UNESCO himni, nato pa prisluhnili priložnostnemu programu, ki je bil sestavljen iz pesmi o šoli in učencih. Dodali smo mu še pesmi Daneta Zajca in Janeza Menarta, ki sta se rodila istega leta, kot se je začel pouk v naši šolski stavbi. Recital je popestril zbor; šolski band in solo pevka pa so navdušili s pesmijo Nisem več s tabo. Proti koncu programa smo pesem namenili še učiteljem.

Sledil je kviz z zabavnimi, a poučnimi vprašanji, ki so ponujali 4 možne odgovore. Možnost reševanja so imeli vsi učenci. Najbolj glasno so se veselili tisti, ki so pravilno izbrali odgovor. Tudi na ta način smo se naučili kaj o naši šoli. Zaključili pa smo, kot se za praznik spodobi, z VSE NAJBOLJŠE, draga šola. Tudi baloni niso manjkali.

Kulturni dan smo pripeljali do konca v športni dvorani. Gibanje, kot pomembno vrednoto, smo praznično osmislili. Učenci so oblikovali kroge po triletjih in tisti v drugem krogu naredili 90 korakov v smeri urinega kazalca, učenci prvega in tretjega kroga pa v nasprotni smeri. Nadaljevali smo s počepi. Vsak krog učencev po trideset, skupaj 90. Pozabavali smo se ob mehiškem valu in potovanju obroča, skozi katerega je moral vsak učenec. Seveda so pri vseh vajah z veseljem in polni energije sodelovali tudi učitelji. Na koncu smo vsi skupaj oblikovali število 90 in pomahali prazniku  ter obenem na pot novemu desetletju.

Preživeli smo poučen, zanimiv, malce zabaven, razgiban, predvsem pa prazničen dan.

 

Za novinarski krožek mentorica Irena Škoberne

Dostopnost