Skoči na glavno vsebino

5. dan (7. 10. 2022)

Današnje jutro je bilo nekoliko drugačno, saj smo morali pospraviti sobe, odnesti prtljago v skupni prostor in se pravočasno zbrati na zajtrku. Tam smo dobili dodatna navodila za orientacijski pohod; z veseljem smo sprejeli izziv in se po najboljših močeh potrudili opraviti vse naloge. Opravili smo vse naloge. Pot je bila zelo zanimiva, naloge izvirne in lov na Kosobrina je povsem uspel.
Ob 12.oo smo se zbrali na kosilu, ki nam je zelo teknilo, saj smo izgubili veliko energije. Poslovili smo se od mentorjev in jim v zahvalo za njihov trud in potrpežljivost izročili zahvalo.
Ob 13.00 smo pomahali Kranjski Gori v slovo in krenili na pot.
Starši, pričakujte nas okrog 16. ure.

Lepo vas pozdravljamo, učenci z razrednikoma.

 

4. dan (6. 10. 2022)

Vsak dan so jutra toplejša, vsak dan je lepši od prejšnjega, a na žalost vsak bližji odhodu. Danes zjutraj sta nam razredničarka in razrednik podarila 10 minut spanca. Po zajtrku smo v treh skupinah odšli izzivom naproti. Na programu je bilo kolesarjenje, raziskovanje gozda in obisk Triglavskega narodnega parka.
S kolesi smo se na pot podali z učiteljem Rokom (CŠOD) in učiteljico Ireno (šola Senovo). Naša učiteljica je na naše prigovarjanje sprejela izziv in šla na kolo. Odlično ji je šlo. Peljali smo do Gozda Martuljka, imeli eno postajo in nato kolesa pustili ob gozdu in peš krenili na pot. Ob potoku Martuljščica smo delali možiclje iz kamenja in se nato previdno povzpeli do slapu. Po drugi strani smo se spustili, pomalicali in spet sedli na kolesa. Vračali smo se proti domu, a peljali smo se skozi Kranjsko Goro, da smo si jo ogledali še podnevi. Zadovoljni smo prispeli na cilj, še posebej ponosna je bila učiteljica, ki je z nami, pa še na kolesu, res uživala. (Živa in Ula , 7. a)
Za nami sta prišli še ostali dve skupini. Vsi so bili navdušeni nad videnim in tudi zadovoljni, ker so opravili naloge.
Sledilo je kosilo – nadvse okusno.
Popoldne je minilo v znamenju treh aktivnosti – lokostrelstva, obiska Zelencev in obiska Zgornjesavske doline. Skupine učencev so tako rotirale in na koncu 4. dne so vsi učenci opravili vse naloge, obiskali vse predvidene točke.

Večerja in odhod v sobe, kjer smo se pripravljali na družabni večer. Zbrali smo se v večnamenskem prostoru, dobili navodila za petkov orientacijski pohod in z žrebanjem določili skupine. Sledile so predstavitve sob.

Uživali smo ob glasbenih točkah, modnih smernicah, igranih prizorih, kvizu. Najbolj je navdušila priredba Zgodbe o zlatorogu. Do solz smo se nasmejali. Še bolj smo se razvneli ob plesu, ki je sledil. Od pol desetih smo šli v sobe. Učiteljica in učitelj srčno upata, da je zabave konec.

Lepo vas pozdravljamo, učenci z razrednikoma.

 

3. dan (5. 10. 2022)

Ura je sedem – bujenje. O, kako bi še spali. Rana ura – zlata ura. 

Zajtrk. Vedeli smo, da nas čaka daljši pohod. Odlično razpoloženi mentorji (Rok in Luka –  CŠOD ter razredničarka Irena in razrednik Peter) in prešerno dobre volje učenci smo se smelo podali na pot. Najprej nas je vodila bo položnem pobočju gozda, a nato dokaj hitro prešla v strmino. Počasi smo premagovali vse ovire pobočja Vitranc. Razgled je bil nekaj posebnega; s soncem obsijani gozdovi in vrhovi. Prišli smo do smučišča, se spustili proti Kranjski Gori in se po poti Čez Peči vrnili do doma. Tu nas je z obiskom presenetil in razveselil ravnatelj, gospod Vinko Hostar. Bil je vesel in ponosen, da tako odgovorno opravimo načrtovane aktivnosti. Kar zrasli smo, ko nas je pohvalil še učitelj Rok z besedami, da tako zahtevno pot zaupajo le najboljšim. Torej?

Ravnatelj si je ogledal sobe, z nami poklepetal, se z nami družil ob kosilu, nato smo se poslovili. Njega in nas so čakale nove naloge. 

 

Po kosilu smo aktivnosti spet nadaljevali v treh skupinah.

 

KOLESARJENJE

Kolesarili smo skupaj z učiteljema Rokom in Petrom. Pot nas je vodila do italijanske meje, nazaj do Planice, kjer smo tekmovali v kronometru. Šli smo do razgledne točke na skakalnici. Na poti nazaj smo se ustavili na smučišču pokala Vitranc in tudi na prvotnem smučišču v Podkorenu. Zelo zanimiva in tudi naporna izkušnja, a najboljši zmoremo.(Eva in Tim, 7. a)  

 

TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Na pot smo odšli skupaj z učiteljicama Barbaro in Ireno. Hodili smo ob glavni cesti do jezera Jasna, krenili proti sotočju Male Pišnice in Pišnice. Žuborenje voda je bilo prav blagodejno, saj nas je toplo jesensko sonce pošteno ogrelo. Posedli smo se na kamenje in se pogovarjali o rastlinstvu in živalstvu, o ekosistemih…pot smo nadaljevali v Krnico in se v Malem Tamarju posedli in prisluhnili bogatemu ljudskemu izročilu, ki sta nam ga približali učiteljici. Vračali smo se v zmernem tempu in po uri hoda le ugledali naš dom. Malo smo potelovadili, se šli pripravit za večerjo.

 

GOZD

Z učiteljico Nušo smo obiskali gozd. Bili smo raziskovalci, saj smo merili, šteli, risali,..

Med hojo smo opazili, kako čudovite barve krasijo krošnje listavcev; pogled nam je pogosto uhajal proti vrhovom, hodili smo ob Pišnici. Toliko naravnih lepot.  Odšli smo še do TRIM kotička, kjer smo potelovadili. Malo utrujeni, a dobre volje smo se vrnili v dom.

Večerja. Odhod v sobe in priprava predstavitvenih točk za jutrišnji večer. Od pol osmih do devetih smo se razživeli ob zabavnem kvizu. Super je bil – kot cel današnji dan. 

 

Danes smo bili res »v pogonu« od sedmih zjutraj do devetih zvečer, a bilo je zelo poučno, tudi naporno, a nepozabno.

Sedmošolci z razredničarko in razrednikom

 

 

2. dan (4. 10. 2022)

Nekatere sta iz sladkega spanca prebudila razredničarka in razrednik, nekateri pa smo že na vse zgodaj vrteli jezičke. Ko smo se uredili in pospravili sobe, smo odšli na zajtrk.

V jedilnici smo se ponovno seznanili s programom aktivnosti in se dogovorili, kateri mentorji nas bodo spremljali. 

Bilo je hladno jutro, ki je napovedovalo lep, topel jesenski dan. V treh skupinah smo odšli na pot.

  1. skupina – Gozd (učiteljica Klavdija iz CŠOD in učiteljica Irena – šola Senovo)
  2. skupina – Kolesarjenje (učitelj Luka iz CŠOD in učitelj Peter – šola Senovo)
  3. skupina – Triglavski narodni park (učiteljici Barbara in Nuša iz CŠOD)

 

Kaj smo o aktivnostih zapisali?

 

Z učiteljicama smo vzeli pot pod noge in se povzpeli do gozda. Med hojo smo opazili, kako čudovite barve krasijo krošnje listavcev; pogled nam je pogosto uhajal proti vrhovom, ki so se že znebili megle in so se bohotili v soncu. V gozdu smo se razdelili v manjše skupine in postali pravi mali raziskovalci. Pot smo nadaljevali z zmernim tempom do reke Pišnice – čudovit pogled, žuborenje vode, brzice. Spet smo zavili v gozd in v prsti iskali živali, merili smo tudi temperaturo tal, zraka. Odšli smo še do TRIM kotička, kjer smo potelovadili. Malo utrujeni, a dobre volje smo se vrnili v dom. (Žan B. in Hana, 7. b)

 

Nadeli smo si čelade, sedli na kolesa in se previdno, pod budnimi očmi obeh učiteljev, odpeljali. Krenili smo proti Gozdu Martuljku. Peš smo se odpravili do Spodnjega Martuljškega slapu. Vzpon ni bil povsem lahek, a bližina slapu je trud poplačala. Spustili smo se do koles in pot nadaljevali proti jezeru Jasna. Tudi tu nas je prevzela lepa pokrajina; utrujeni, a polni vtisov smo odšli na kosilo. (Neža in Nina, 7. a )

 

Naša skupina je odšla v Triglavski narodni park. Prvi postanek smo imeli ob jezeru Jasna. Ponujal se nam je lep pogled na odseve krošenj na gladini jezera. Učiteljica nam je povedala, da je jezero dobilo ime po deklici. Nadaljevali smo pot in se pri naslednji postaji pogovarjali o alpskih rastlinah in živalih, ki prebivajo tod. Kmalu smo prispeli do naše zadnje postaje, ponovili, kar smo se naučili in prisluhnili zgodbi o zlatorogu. Vrnili smo se v dom. (Taja in Ajna, 7. a)

 

Zbrali smo se na okusnem kosilu, ki nam je zelo teknilo. Počitek, tu in tam kakšna vragolija in spet je šlo zares. Popoldanske aktivnosti so bile takšne kot včeraj popoldne, le skupine so se obrnile.

 

Večerja – kako dobra! Malo »hoje po živčkih« učiteljev – še sreča, da razumeta našo razposajenost. 

Ob 19. 30 smo šli na nočni pohod do jezera Jasna. Tam smo se posedli na pomol, pogledali v zvezdnato nebo in zapeli Kekčevo pesem. Neopisljivo. Učitelji so prekipevali od ponosa. Obhodili smo obrežje jezera in se ob reki Pišnici vrnili v dom CŠOD.  Pripravljamo se na spanje. 

Bodo priprave uspele? Povemo jutri!

Sedmošolci z razredničarko in razrednikom

 

 

1. dan (3. 10. 2022)

V dokaj hladnem jutru smo se zbrali pri avtobusu, se poslovili od staršev, zložili prtljago in se odpeljali novim dogodivščinam naproti. Vožnja je minevala hitro – pasovi megle in prebujajoče se sonce so napovedovali lep dan. In zgodil se je!

Okrog pol enajstih nas je pozdravila s soncem obsijana in v rahle jesensko obarvane odtenke barv odeta Kranjska Gora. 

Sprejeli so nas prijazni učitelji. Najprej smo v skupnem prostoru prisluhnili učitelju Luki, ki nam je podrobno povedal, kaj v domu lahko in česa ne smemo početi. Nato smo si uredile sobe. Sledilo je okusno kosilo. Razredničarka in razrednik sta nas razdelila v tri skupine in vsako izmed njih je čakal drugačen izziv:

  1. skupina – pohod do naravnega rezervata Zelenci
  2. skupina – lokostrelstvo
  3. skupina – pohod v Zgornjesavsko dolino

Po vrnitvi v dom smo se preoblekli in šli na večerjo. Kako je prijala, saj so nam aktivnosti vzele precej energije. Sedaj bomo v sobah igrali družabne igre, nato sledi nočni sprehod po Kranjski Gori. Med 21.00 in 22.00 se bomo pripravljali na prvo noč v domu CŠOD; verjamemo v lepe sanje. Posebno zgodbo govorijo fotografije.

Lepo vas pozdravljamo, učenci z razrednikoma.

 

Dostopnost