Skoči na glavno vsebino

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležbi Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtca zaradi razmer ne bomo pripravljali, zato smo se odločili, da 20. novembra pri pouku na daljavo v okviru učnega procesa v razredu del šolske ure oziroma drugih dejavnosti namenimo Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja.

Slovenska pregovora, ki govorita o tem, da je zajtrk pomemben obrok:

 PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI.

ZATRKUJ KOT KRALJ, KOSI KOT PRINC IN VEČERJAJ KOT BERAČ.

Vzemite si čas in vstanite prej kot po navadi. Če so doma tudi ostali družinski člani, jih lahko presenetite s praznično pogrnjeno mizo. Pripravite jedi, uživajte v hrani, predvsem pa v miru in brez hitenja pozajtrkujte. Dober tek in naj se dan po jutru pozna: naj bo miren, preživite ga lepo, namenite svojim bližnjim prijazno besedo.

Dostopnost