Skoči na glavno vsebino

Po nekaj mesecih od našega potovanja v Barcelono, kjer smo si z odlično uvrstitvijo zagotovile nastop v finalu v ZDA, so se končno uresničile naše sanje. Prišel je dan, ko smo odšle na zadnji del, veliki finale tekmovanja, ki se je odvijal na univerzi Yale v New Havenu blizu New Yorka, World Scholar’s Cup – po slovensko Svetovni pokal znanja. To je mednarodno tekmovanje, ki poteka v angleščini. Udeleženci tekmujejo v znanju iz šestih področij: umetnost, glasba, zgodovina, književnost, sociologija, naravoslovje in posebne teme, ki je bila letos medsebojni odnosi. Osnovnošolci in dijaki se pomerijo v ekipni debati, kreativnem pisanju esejev in dveh preizkusih znanja iz omenjenih šestih področij. Tekmovanja se je udeležilo najboljših 2300 učencev in dijakov iz 58 držav celega sveta. Po skoraj 11-urnem letu z Dunaja na letališče JFK v New Yorku smo bile zelo utrujene, a hkrati v pričakovanju, kaj vse nam bo lahko prinesel ta teden. Seveda vse ni šlo tako gladko, kot smo mislile. V new York smo prispele ravno sredi snežne nevihte. Zaradi snega in vetra smo potrebovale, namesto ure in pol, kar sedem ur vožnje, da smo sploh prišle do našega hotela. Ta ni bil daleč od univerze, na kateri je potekalo tekmovanje. Po prijetnem spancu, ki se je res prilegel, je bil pred nami prvi dan tekmovanja. Začel se je z lovom na zaklad, kjer smo spoznale ogromno novih vrstnikov in seveda tudi okolico univerze Yale. Srečale smo tudi čisto prave alpake, ki so nas zelo navdušile. Alpaka je nadvse simpatična žival, ki izhaja iz Južne Amerike, in je podobna manjši lami. Za nas tekmovalce je pomembna, ker predstavlja maskoto tekmovanja.

Drugi dan pa je bil verjetno najtežji za vse tekmovalce. Debate, pisanje esejev in test so nam vzeli vso energijo, a ne tudi motivacije, da se na vsakem od teh področij dobro odrežemo. Naslednji dan je sledil bowl, naš najljubši del tekmovanja. Poteka tako, da se vsi tekmovalci zberemo v ogromni dvorani in po ekipah odgovarjamo na vprašanja s pomočjo posebnih daljincev. Tisti dan smo vsi tekmovalci posvojili tudi vsak svojo plišato alpako. Zvečer je sledil ples. Dan zatem smo odšle v Boston, zelo staro in za ZdDA pomembno zgodovinsko mesto, nekaj ur vožnje stran od New Yorka. Čeprav je nekaj časa deževalo, to ni pokvarilo razpoloženja. Ogledale smo si mesto in MIT (Tehnološki inštitut Massachusettsa) ter univerzo Harvard. Moramo poudariti, da sta obe univerzi zelo veliki in prekrasni. Ko smo se vrnile v New Haven, je sledil še kulturni sejem, kjer je vsaka država na svoji stojnici predstavila svoje značilnosti, kulinariko, glasbo… Tu smo se zares veliko naučile o različnih državah, ljudeh in njihovih kulturah. Zadnji dan tekmovanja smo nestrpno pričakovali rezultate. Tokrat smo osvojile pet srebrnih in eno zlato medaljo. Sledilo je slovo, tako od sotekmovalcev kot tudi od univerze Yale ter tudi od letošnjega tekmovanja. Dan za tem smo odšle v New York, kjer smo prespale ter si ogledale Central Park, Empire State Building, spomenik Ground Zero in Times Square. Čeprav je bilo precej mrzlo, smo ob spoznavanju zanimivosti uživale.

Naslednji dan smo se s taksijem odpeljale na letališče in od tam domov; v Slovenijo. Let je bil tokrat nekoliko krajši. Izkušnja je bila zelo zanimiva in zelo srečne smo, da smo lahko doživele celotno tekmovanje. Hvala vsem, ki ste verjeli v nas in nas podpirali, še posebej bi se rade zahvalile naši šoli, ki nam je vseskozi stala ob strani in nam pomagala na tisoč in en način. Velika in iskrena hvala donatorjem, ki so nam s finančno pomočjo omogočili udeležbo na tem tekmovanju. Hvala vsem nastopajočim na dobrodelnem koncertu na Senovem in seveda obiskovalcem, ki so napolnili dvorano n s prostovoljnimi prispevki pomagali na naši poti do zastavljenega cilja.

Lea Šterban, Petra Požun, Maja Kmetec in mentorica Lea Opravž Ostrelič

Donatorji:

POŽUN D.O.O., Senovo

KT TRŠINAR, Kostanjevica na Krki

ZAVOD OPP, Krško

I.H.S. d. o. o., Krško

4 BEJ, Erazem Šribar s. p., Krško

NEK D.O.O., Krško

LASTINSKI PAK D.O.O., Leskovec pri Krškem

PAKLINE D.O.O., Krško

RUDAR SENOVO, Senovo

CENTROS STORITVENO PODJETJE D.O.O., Senovo

LEDSTAR, Janko Mlakar, Senovo

BIRO ARCA, Aida Dubrić s. p., Senovo

PLASTOFORM BLANCA D.O.O., Blanca

GEN, Krško

NIKA AND GREGA PHOTOGRAPHY, Senovo

KRKA D.D., Novo mesto

TRIGLAV D.D., Krško

DS SMITH, Brestanica

Dostopnost