Skoči na glavno vsebino

Od 21. 7. do 28. 7. smo tri učenke naše šole (Lea Šterban, Petra Požun in Maja Kmetec) ter mentorica Lea Opravž preživele v Španiji. Tja smo odpotovale na mednarodno tekmovanje World Scholars Cup, ker smo se odlično odrezale na predtekmovanju v Ljubljani in si s tem zagotovile mesto na tekmovanju v Barceloni.

Že prvi dan, ko smo prispele v Barcelono, smo se šle prijavit na prizorišče tekmovanja, ki je bilo v Kongresnem centru v Barceloni. Že na začetku smo vedele, da bo to res super dogodivščina. Ljudje so zelo prijazni in gostoljubni, zato smo se počutile kot doma. Že tisto soboto smo si ogledale nekaj znamenitosti Barcelone. Naslednji dan smo imeli otvoritveno slovesnost, kjer so nas prireditelji tekmovanja na nek način uvedli v tekmovanje. Potem so nas razdelili po skupinah za Lov na zaklad, kjer smo bile ločene med seboj in v skupini z učenci iz različnih držav. Bilo je super. Pravo tekmovanje se je začelo v ponedeljek, ko smo imeli glavni del tekmovanja, to so bile debate, pisanje eseja in reševanje testa. Ta del tekmovanja je potekal na treh različnih šolah, naš del je potekal na osnovni šoli Ignasi. Šola je precej velika in imele smo občutek, kot da smo bile na čarovniški šoli Harryja Potterja, Hogwarts. V torek je bil drugi del tekmovanja, Scholars bowl. To je kategorija tekmovanja, kjer odgovarjamo na vprašanja preko posebnega daljinca. Na daljincu imamo 5 možnosti za odgovor: A, B , C, D in E.  Voditelji na odru preberejo vprašanja, mi pa imamo 5 sekund časa, da pravilno odgovorimo. Bilo je precej težko, vendar smo se na Bowlu najbolje odrezale. V torek smo tudi dobile naše preljube alpake, ki so simbol WSC tekmovanja. Isti dan zvečer je potekal tudi Sejem kultur, kjer so se na stojnicah predstavile vse sodelujoče države. Me smo predstavile Slovenijo, udeleženci iz drugih držav so bili prav navdušeni nad tem, kako okusna je potica, kako sladki so Šumijevi bonboni in kako zabavno je plesati polko. V sredo smo imeli prost dan, samo zvečer smo imeli ples, ki je bil nepozaben. Plesale smo kot nore. Zaključek tekmovanja je bil v četrtek. Ko smo izvedele, da smo se uvrstile na zaključno tekmovanje na univerzi Yale v Ameriki, smo se od sreče skoraj zjokale. Nepopisno veselje! Prejele smo kar 11 medalj.

Na World scholars cupu smo spoznale mnogo novih prijateljev, ne samo iz Evrope, ampak tudi iz Afrike, Azije, Avstralije in Amerike. Vesele smo, da smo del tega tekmovanja, saj je ta izkušnja nepozabna. In ni je še konec. Najslajše pride prav na koncu.

 

Zapisala: Maja Kmetec

Dostopnost